یک اقتصاددان گفت: واقع امر اینکه جای سیاست پولی و مالی مستقل طی چند دهه اخیر به شدت در کشور خالی بوده است.
علی سعدوندی در برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد با موضوع بررسی سیاست گذاری صحیح پولی و مالی در زمان تحریم افزود: طبق معمول در کشورهای دنیا بانک مرکزی متولی سیاست گذاری پولی است.
وی همچنین با طرح سئوالی مبنی بر اینکه آیا در ایران سیاست گذاری پولی وجود دارد یا نه اظهارداشت: طی چند دهه گذشته به نظر می رسد در کشور نه تنها سیاست گذاری پولی حتی این بخش متولی هم نداشته است.
این اقتصاددان گفت: شورای پول و اعتبار در کشور وجود دارد بناست که سیاست گذاری پولی را انجام دهد.
وی افزود: زمانی که نرخ تورم در دو سال پیش به هشت درصد رسید نرخ بازار بین بانکی در همین حدی بوده که امروز نرخ تورم حدود ۵۰ درصد است.
سعدوندی اظهارداشت: اگر سیاست گذاری پولی فعالی وجود داشت بطور حتم می بایست نرخ های بازار بین بانکی تغییر پیدا می کرد یعنی زمانی که نرخ تورم هشت درصد بود «پائین» و اکنون که ۵۰ درصد است طبق قاعده باید «بالاتر» باشد.
وی به رادیو اقتصاد گفت: شواهد نشان می دهد سیاست گذار پولی کشور یعنی شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی نسبت به شرایط بغرنج اقتصادی کشور به هیچ وجه حساس نبوده است.
این اقتصاددان افزود: متاسفانه طی این سال ها نه تنها سیاست پولی حتی سیاست مالی مستقل هم در کشور وجود نداشته است.
وی اظهارداشت: بطورکلی سیاست ها در بخش پولی و مالی کشور منفعل منتها دولت سیطره مالی بر بانک مرکزی داشته است.
سعدوندی گفت: اکنون کشور به لحاظ اقتصادی در کنج قرار گرفته و باید برگشت به اینکه منفعلانه عمل نکرد متاسفانه از چند دهه قبل تاکنون در زمینه مباحث اقتصادی، مالی و پولی در مملکت منفعلانه عمل شده است.
وی افزود: تغییرات بسیار بزرگی باید در این عرصه ایجاد شود و این تغییرات بیشتر ذهنی و فکری است یعنی به محض اینکه دست اندرکاران و متولیان امر به این نتیجه رسیدندکه می بایست شرایط را تغییر داد و در رویارویی با شرایط دشوار فعالانه عمل کرد پس از این به احتمال زیاد وضعیت اصلاح خواهد شد.
این اقتصاددان یادآورشد: بنابراین تا روزی که مسئولان به این نتیجه نرسیده اند که کشور سیاست گذاری مالی و پولی مستقل داشته باشد تا روزی که در شورای پول و اعتبار نماینده سیاست گذار مالی حضور دارد و همینطور وجود تعامل بین سیاست گذار پولی و مالی فقط در جهت مدیریت بحران آنهم به صورت کوتاه مدت خود نمایی کند بدون شک به نتیجه ای نخواهیم رسید.