راهکار کنترل تورم به زیر ۵ درصد
علی سعدوندی، کارشناس اقتصادی درگفتوگو با خبرنگار ایبِنا درباره امید به دولت سیزدهم بابت ارائه یک نسخه روشن و درست برای مهار تورم به خبرنگار ایبِنا گفت: عدم موفقیت ایران در کنترل تورم، به دلیل نبود اراده لازم است، درصورتی که این اراده به وجود آید وعلم و تجربه بشری مورد استفاده قرار گیرد، به سرعت مشاهده خواهد شد که روند تورمی قابل اصلاح خواهد بود.
اقتصاد سیاسی و کنترل تورم
وی در ادامه اضافه کرد: اندیشه ها و افرادی در کشور وجود دارند که به صورت مستقیم و غیر مستقیم تورم را تشدید میکنند. آنان از مفید بودن تورم برای اقتصاد میگویند که در علم اقتصاد بی اساس بودن چنین تفکراتی واضح است و اکنون اقتصاددانان در سطح جهانی شک ندارد که تورم یک خباثت بزرگ و دزدی آشکار در اقتصاد به حساب میآید.
این کارشناس اقتصادی در این رابطه یادآور شد: برخی افراد هم علل و دلایل وجودی تورم را مورد تشریح قرار میدهند و به طور مثال مطرح میشود که افزایش پایه پولی تورم زا نیست، این سخنان مشکلات بسیار جدی به وجود می آورد. تمرکز یک سری از افراد هم بر بی اعتبار کردن درمان ها قرار دارد، مثلا در حالی که در تمام کشورهای پیشرفته دنیا کسری بودجه دولت از اوراق تامین می شود، اما حرکت فوق را تورم زا می دانند یا اینکه از اوراق به عنوان توطئه خارجی نام می برند و به این صورت امکان شکل گیری درمان را اجازه نمیدهند، حتی ممکن است که تورم را هم مفید بر اقتصاد ندانند و علل وجودی آن را قبول داشته باشند، ولی در مقابل درمان ایستادگی به خرج می دهند و اجازه شکل گیری آن را نمیدهند.
یا در مورد عملیات بازار باز که به عنوان بهترین و کاراترین روش کنترل تورم شناخته می شود، سعی میکنند تا آن را بی اعتبار سازند و از جنبه نظری و علمی عنوان میکنند که عملیات بازار باز نقشی در کنترل تورم ندارد.
سعدوندی در این خصوص تاکید کرد: برای شرایط اقتصادی با این ویژگی هایی که در ایران وجود دارد و افراد مورد اشاره، بعید به نظر میرسد در کنترل تورم نتیجه ایی به دست آید. اقتصاددانانی که معتقدند باید هم تورم به درمان آید و هم توانایی و دانش لازم را در این زمینه دارند، بسیار معدود هستند. اقتصاد سیاسی کشور اجازه کنترل تورم را نمیدهد و کسانی که در گذشته درصدد کنترل آن برآمدند سراغ سیاستهای رکودزا رفتند که آن هم نادرست است زیرا یک روش درمان موازی به حساب می آید که درمان قطعی تورم را منحرف می سازد.
درمان اقتصاد ایران چیست؟
وی درباره درمانی که دولت سیزدهم دراین زمینه باید مورد توجه قرار دهد، چنین توضیح داد: درمان کاملا مشخص است، بودجه دولت باید تنها از طریق انتشار اوراق تامین شود. بودجه ارزی از بودجه ریالی تفکیک شود تا پایه پولی رشد پیدا نکند و مسئله سوم هم بازار باز است، زیرا از این طریق به راحتی می توان تورم را در طول سه سال به زیر 5 درصد رساند.
رابطه بین تحریم و تورم
این کارشناس اقتصادی درباره رابطه بین تحریم و تورم تصریح کرد: کاهش تورم ربطی به تحریم ندارد و درصورت نبود تحریم تورم حتی می تواند تشدید شود، به این معنا که اگر بنا باشد پایه پولی افزایش پیدا کند، وضعیت بدتر خواهد شد.
سعدوندی در این خصوص که تورم به ضعف در دولت ها بر میگردد، اظهار داشت: ضعف در نظرات کارشناسی وجود دارد، بسیاری از اوقات زمانی که دولتها درصدد برآمدند تا سیاستی را انجام دهند، یک سری کارشناس اقتصادی آن را توجیه کرده اند که نمونه آن هم بودجه سال 1400 است. این بودجه را در حدی انبساطی بستند که به یک بودجه تورم زا تبدیل شد و متاسفانه کارشناسان و اساتید اقتصادی آن را تایید یا حتی تنظیم کردند. بنابراین تا زمانی که شرایط به این شکل پیش رود، امیدی به حل مشکل تورم نیست.