اختصاص کالابرگ بازگشت به عقب!
علی سعدوندی تحلیلگر اقتصادی در گفت وگو با شفقنا، در پاسخ به این پرسش، با حذف ارز ترجیحی دولت دچار مشکلاتی می شود، چگونه دولت می تواند تبعات مشکلاتی که به وجود خواهد آمد را کاهش دهد؟ گفت: اینکه این مشکلات تا چه حد ممکن است جدی شود. به نظر من، روی این مشکلات بزرگ نمایی صورت میگیرد. یعنی با وجود ارز ترجیحی، تورم یا افزایش قیمت کالاهایی که مشمول ارز ۴۲۰۰ بودند را داشتیم و اینطور نبوده که این کالاها افزایش قیمت نداشته باشند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر با اعمال ارز ۴۲۰۰ محدودیتهایی هم اعمال شده که این محدودیتها اگر لغو شود در جریان عرضه این کالاها تسهیلاتی صورت خواهد گرفت و از این نظر به نفع بازار و مصرف کننده خواهد بود. بنابراین، اینکه ما بگوییم اگر ارز ۴۲۰۰ حذف شود همه چیز به ضرر است، اینطور نیست بلکه تخیل افرادی که موافق رانت پاشی گسترده هستند و سعی می کنند به هر نحوی وجود ارز ۴۲۰۰ را توجیه کنند از بین میرود.
قدرت خرید اقشار ضعیف و متوسط به شدت کاهش پیدا کرده
سعدوندی تصریح کرد: قدرت خرید اقشار ضعیف و متوسط جامعه به شدت در سالهای گذشته کاهش پیدا کرده و متاسفانه سیاست جبرانی مناسبی هم از سوی دولت در پیش گرفته نشده است. حتی سیاستهای متعددی آزمایش شده که بسیاری از آنها در عمل شکست خوردهاند و بهترین سیاستی که ما برای جبران داریم، همان پرداخت سیاست یارانه نقدی مستقیم است که در دنیا هم تحت عنوان UBI شناخته میشود. همان سیاستی که یکبار در هدفمندی یارانهها اجرا شده ولی متاسفانه در ادامه کار متوقف شد و ادامه پیدا نکرد چرا که این سیاست بی اعتبار شد.
این تحلیلگر براین باور است: در حال حاضر همان مبلغی پرداخت میشود که ۱۰ سال پیش پرداخت میشد؛ در حالی که بنا نبود چنین چیزی صورت بگیرد. اتفاقا در این زمینه قانون شکنی صورت گرفته است. بنابراین، اگر به همان سیاست برگردیم و اجازه دهیم مصرف کننده یا همه اقشار جامعه به طور یکسان یارانه خودشان را دریافت کنند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. حتی مصرف کنندگان بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ قدرت خرید خود را حفظ خواهند کرد.
وی در خصوص اینکه، برخی براین باور هستند با حذف ارز دولتی بحث تورم بیشتر میشود. پاسخ داد: چنین چیزی نیست بلکه عکس آن اتفاق میافتد. یعنی ارز ۴۲۰۰ بود که موجب تورم شد. ما در ۴ سال گذشته که ارز ۴۲۰۰ داشتیم بالاترین سطح تورم در طول تاریخ کشور را شاهد بودیم. به صورت انباشته از سال ۱۳۹۷ تا انتهای ۱۴۰۰ قیمتها ۴ برابر شده است. بنابراین، وجود ارز ۴۲۰۰ مخل تولید بوده و دامن بیشتری بر تورم زده است.
ارز ۴۲۰۰ موجب خروج سرمایه شده است
او در ادامه بیان کرد: از طرف دیگر، قیمت ارز در بازار آزاد بیش از حد افزایش پیدا کرد. ارز ۴۲۰۰ موجب رانت شده، رانت ریالی که در نهایت از کشور به صورت فرار سرمایه یا خروج سرمایه خارج شده و روی بازار ارز آزاد هم تاثیر گذاشته است. بنابراین، اینها فقط تخیلات افرادی است که آشنا نیستند یا به دنبال این هستند که رانت پاشی ادامه پیدا کند. به هر حال افرادی که این منابع عظیم را دریافت کردند خانوادههایشان در خارج از کشور زندگی خوبی دارند و در رفاه کامل به سر می برند. متاسفانه ۸۵ میلیون ایرانی هر روز فقیرتر می شوند تا این افراد زندگیهای آنچنانی پیدا کنند و باز هم به عنوان حمایت از اقشار محروم جامعه سعی می کنند این رانت پاشی ادامه پیدا کند.
در زمینه بسیاری از اقلام اساسی از جمله مواد اولیه دارو اصلا اقدام به تولید نکردیم
سعدوندی در پاسخ به این پرسش که با حذف ارز ۴۲۰۰ در تامین برخی از مواد از جمله دارو مشکل پیدا خواهیم کرد؟ گفت: خیر برعکس این موضوع است. ما در زمینه بسیاری از اقلام اساسی از جمله مواد اولیه دارو اصلا اقدام به تولید نکردیم و دلیل آن این بوده که واردات با ارز ۴۲۰۰ با تولید ملی رقابت میکند و سالیان سال است که زنجیره تولید تکمیل نشده است. اگر در زمینه دارو هم زنجیره تولید تکمیل شود خیلی وضع ما بهتر خواهد شد. این احتیاج به ۶ ماه تا یک سال تحمل دارد و شما آثار مثبت رفاهی آن را خواهید دید. متاسفانه افرادی برعکس آن چیزی که واقعا در عمل اتفاق میافتد را عنوان میکنند.
اختصاص کالا برگهای الکترونیکی اشتباهی اقتصادی است
این تحلیلگر در پایان در خصوص مزیت تخصیص اعتبار به جای کالا در کالا برگهای الکترونیکی خاطرنشان کرد: این کار غلطی است و اقتصاد کوپنی را در دهه ۶۰ داشتیم که بسیار مخرب بود و اصلا به اهداف خودش نمیرسد. حال با پیشرفت تکنولوژی به جای کوپن کاغذی میخواهند کوپن الکترونیک بیاورند که اتفاقا معایب بیشتری نسبت به کوپن کاغذی دارد چون همه اقشار جامعه با این مسائل الکترونیک آشنا نیستند. بنابراین، یک کار بیهودهای که متاسفانه انجام میشود. ما تجربه خوب هدفمندی یارانهها و پرداخت یارانه نقدی را داشتیم ولی این دولت هم دقیقا دارد راه دولت تدبیر و امید را میرود و در سیاستهای اقتصادی شکست خواهد خورد.