اقتصاد کلان, سیاست گذاری, عمومی

کاهش سطح سرانه درآمد کشور

کاهش سطح سرانه درآمد کشور

کاهش سطح سرانه درآمد کشور / دکتر علی سعوندی

پیش از این اشاره کردم که ایران در بسیاری از شاخص های انسانی و اجتماعی رشد قابل قبولی داشته است اما روند رشد تولید خصوصا از ابتدای دهه 1390 رضایت بخش نیست. اگر روند دهه 1380 ادامه می یافت اکنون اوج درآمد سرانه را که در سال 1355 ناشی از درآمدهای نفتی محقق شده بود پشت سر گذاشته و همپای ترکیه در خاورمیانه و جهان اعتبار بیشتری داشتیم.

اقتصاد باید اولویت اول نظام باشد: علیکم بلاقتصاد.

برای روشن شدن ذهن ها نمودار زیر شایان توجه است. البته این نمودار بر اساس برابری قدرت خرید PPP نیست.

 

کاهش سطح سرانه درآمد کشور از بیش از ۹۰۰۰ دلار در سال ۱۳۵۵ به ۵۰۰۰ دلار و احتمالا نزول به کمتر از ۵۰۰۰ دلار در سال ۱۳۹۸ !

سرانه درآمد حقیقی خالص کشور نیز از ۷ میلیون تومان در سال ۱۳۹۰ که در اوج دهه های اخیر قرار داشت ، به۵.۳ میلیون تومان تنزل یافته که امسال به کمتر از ۵ میلیون تومان خواهد رسید. به عبارت دیگر با نرخ دلار بازار آزاد ۴۷۵ الی ۵۰۰ دلار !

با همین روند ، فاصله زیادی تا رسیدن به دوره جنگ نخواهیم داشت. در بازه زمانی سال ۱۳۵۹ الی ۱۳۶۷ سرانه درآمد کشور در محدوده ۳۶۰۰ الی ۵۴۰۰ دلار قرار داشت که احتمالا با روند فعلی و کاهش درآمدهای نفتی و غیر نفتی دولت بر اثر تحریم ها ، تا سال ۱۴۰۰ مجددا به همین سطح خواهیم رسید. صف گوشت و سهمیه بندی و کوپن و … نشانه رفاه شدید اقتصادی و پیشرفت چشمگیر طی ۴۰ سال اخیر است.

خداروشکر که ” هست ” !!

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *